Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Miljöskydd

Driver du en verksamhet som kan påverka miljön? Då omfattas din verksamhet av kommunens tillsyn och kontroll. Du behöver ibland också tillstånd för din verksamhet. Här hittar du information om de nya bestämmelser, taxor och avgifter som gäller för dig och din verksamhet från 1 januari 2025.

Vad betalar du för - och hur fungerar det?

I Sverige finns hälso- och miljöregler som du som driver viss verksamhet behöver följa. Reglerna omfattar bland utsläpp till luft och vatten, kemikalier, avfall och buller. Det övergripande syftet med reglerna är skydda invånarnas hälsa och vår gemensamma miljö, och regleras i Miljöbalken, strålskyddslagen med mera.

Du som driver en verksamhet som kan påverka miljön kan behöva ha tillstånd för din verksamhet. Du betalar också en avgift till kommunen för tillsyn och kontroll.

Det är staten som har beslutat att det ska finnas en offentlig tillsyn och kontroll av att företag följer miljöreglerna. En stor del av den tillsynen och kontrollen utförs av kommunerna på uppdrag av staten, och finansieras genom avgifter till de företag som kontrolleras.

Alla avgifter som tas ut av kommunen ska totalt sett vara självfinansierande – det vill säga de ska täcka kommunens kostnader för arbetet men kommunen får inte tjäna något på avgifterna. Principen bakom detta är att skattekollektivet, det vill säga de invånare som betalar skatt i kommunen, inte ska behöva stå för omkostnader som rör enskilda behov.

Läs om miljöskydd

Läs mer på sidan "Vad betalar jag för?" och ta del av frågor och svar

Läs och ladda ned kommunens broschyr "Vad betalar du för? - om tillsyn och kontroll" Pdf, 408.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Nya bestämmelser, taxor och avgifter inom miljöskydd från 1 januari 2025

Inför 2025 har Knivsta kommun genomfört en översyn av bestämmelser, taxor och avgifter för bland annat området miljöskydd. Syftet med översynen har varit att se över och få aktuella taxor och bestämmelser enligt gällande svensk lagstiftning, men också att det ska bli enklare och tydligare för Knivstas invånare och företagare. Det ska vara lätt att göra rätt, och enkelt att förstå vad du betalar för och varför.

Beslut om de nya taxorna och avgifterna fattades av kommunfullmäktige i september 2024. De börjar gälla den 1 januari 2025.

För området miljöskydd innebär detta att vissa avgifter sänks och andra höjs, för att bättre stämma överens med kommunens kostnad för tillsynen. Vissa nya avgifter kommer också införas - för tillsyn som kommunen ska göra men som tidigare saknats i taxan.

Detta är nytt i taxan inom miljöskydd

  • Du som har tillstånd för din verksamhet men vill göra större ändringar i verksamheten får betala en timavgift för handläggningen.
  • Du som driver en verksamhet och anmäler uppehåll i avfallshämtning, gemensam behållare eller befrielse från hämtning får betala timavgift för handläggningen.
  • Avgift för tillsyn av kyltorn införs. Du debiteras för handläggningen med en rörlig timavgift.
  • Om kommunen behöver ta prover vid tillsyn kan kommunen ta betalt för sina faktiska kostnader för provtagningen.
  • Avgifter för tillsyn av handel med ingredienser till sprängämnen införs.

Så här ändras taxan inom miljöskydd

  • Du som ansöker om att inrätta en avloppsanordning för 6-25 personer får nu betala lite mindre - för 12 timmars handläggning istället för 16 timmar.
  • Du som ansöker om strandskyddsdispens får betala lite mer - för 10 timmars handläggning istället för 8 timmar.
  • Du som anmäler installation eller hantering av brandfarliga vätskor eller spillolja (i cistern ovan mark eller i mark som rymmer mer än 1 kubikmeter vätska) får betala för 2 timmars handläggning istället för, som idag, en löpande timavgift.
  • Du som anmäler att själv, på fastigheten, kompostera annat avfall än hushållsavfall får betala timavgift för handläggningen istället för en fast avgift om 1084 kr.
  • Avgift för tillsyn av avloppsrening under anmälningspliktig nivå ändras från 9 timmars debitering till en rörlig timavgift för handläggningen.

Timavgiften är oförändrad och kommer även från 1 januari 2025 att vara 1 444 kronor i timmen.

Se handlingarna i ärendet från kommunfullmäktige 19 september 2024 på Meetings plus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor?

Kontakta Miljö- och byggenheten på miljoenheten@knivsta.se

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 20 september 2024