Starta fristående verksamhet inom barnomsorg

Du som vill starta fristående förskoleverksamhet eller pedagogisk omsorg i Knivsta kommun kan göra det med rätt till ekonomiskt bidrag från kommunen för de barn som deltar i verksamheten.

Det råder så kallad fri etableringsrätt i kommunen.

Det krävs att verksamheten lever upp till de krav som ställs i lagar och förordningar vad gäller kvalitet och säkerhet inom verksamheten.

Du ansöker om godkännande hos kommunen. Kommunen beviljar tillstånd – och utövar tillsyn – över fristående förskolor och pedagogiska verksamheter.

Din verksamhet kan bedrivas som bolag, förening, registrerat trossamfund, stiftelse eller av en enskild individ.

De lagar och förordningar som styr verksamheten är bland annat:

• Skollagen, diskrimineringslagen
  • Lagen (2007:873) om registreringskontroll
  • Livsmedelslagen
  • Miljöbalken
  • Arbetsmiljölagen
  • Lagen om skydd mot olyckor

E-tjänster och blanketter

Förskola och skola