Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Information gällande förskola, skola och vuxenutbildning

I Knivsta kommuns förskolor och skolor följer vi fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi uppmanar medarbetare, barn och elever att vara uppmärksamma på tidiga symtom som påminner om förkylning och influensa.

I korthet

Spridningen av coronaviruset påverkar flera verksamheter inom kommunen. Knivsta kommun håller sig uppdaterade om utvecklingen och samarbetar nära med Region Uppsala för att minska spridningen av viruset.

Vi följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Här hittar du Folkhälsomyndighetens senaste information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19.  länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterDär kan du bland annat läsa om vilka rekommendationer som gäller för när förskolebarn kan vara i förskolan och när det bör vara hemma vid misstänkt covid-19. Du kan också läsa om de vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn och unga.

Förskolor och grundskolor är öppna

Knivstas kommunala förskolor och skolor är fortsatt öppna. Vid eventuella ändringar i schema eller tider får berörda barn, elever och vårdnadshavare information från respektive förskola och grundskola.

Gymnasieskolan är öppen igen

Gymnasieskolan, med undantag för gymnasiesärskolan, har under en period under våren 2020 i huvudsak bedrivit undervisning på distans.

Från 15 juni är beslutet hävt. De allmänna rekommendationerna för att bromsa smittspridning följs nu i verksamheten och och lämpliga åtgärder vidtas.

Vuxenutbildningen i Knivsta har även fortsatt större delen av undervisningen på distans. Från och med vecka 33 öppnar skolan upp successivt och eleverna kommer till skolan mellan 1-4 dagar i veckan, i mindre grupper, allt efter behov.

Stanna hemma till du är frisk - och två dagar till

Det är viktigt att barn, elever och medarbetare stannar hemma vid symtom som påminner om förkylning eller influensa.

Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens senaste information till skola och förskola om covid-19 och vilka symptom som är vanliga bland barn och unga. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer om symtom på covid-19 på krisinformation.se, folkhalsomyndigheten.se och 1177.se.

Stanna hemma tills du är frisk. Därefter ska du stanna hemma i ytterligare två dagar innan du får återvända till förskolan/skolan. Det gäller såväl vuxna som barn. Elever som är friska ska gå till skolan och barn som är friska kan gå till förskolan.

Kom ihåg att anmäla frånvaro

För att vi ska kunna planera våra verksamheter är det viktigt att du anmäler frånvaro enligt de ordinarie rutiner som gäller på respektive skola/förskola.

Vi gör allt för att förskolornas och skolornas verksamhet ska kunna hålla igång. Eftersom även vår personal ska vara hemma vid symtom är vi beroende av en god dialog och ett gott samarbete med dig som vårdnadshavare, för att kunna planera bemanningen och verksamheten på ett bra sätt.

Om du har ett infektionskänsligt barn och är fundersam på om barnet ska gå till skolan eller förskolan ska du kontakta din behandlande läkare för bedömning. Det är viktigt att du även i detta fall anmäler frånvaro enligt de ordinarie rutiner som finns. Du ska också så snart som möjligt kontakta rektor för en dialog om elevens skolgång.

Testa ditt barn för covid-19 vid symtom

Barn från årskurs 4 och uppåt kan testas för att se om de har en pågående covid-19-infektion.

Provet är gratis och görs vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala, Husläkarcentrum i Enköping och vårdcentrum i Östhammar och Tierp.

Du som vårdnadshavare bokar tid åt ditt barn genom att gå in på 1177.se. Du behöver ha e-legitimation. Om du inte har e-legitimation kan du kontakta din vårdcentral för att få hjälp att boka.

• Om testet visar att barnet har covid-19 ska barnet stanna hemma. Du kommer att bli kontaktad av vårdpersonal som ger instruktioner.
  • Om testet visar att barnet inte har covid-19 och barnet är sjukt ska barnet stanna hemma tills det har tillfrisknat, som vid all sjukdom.

Smittskyddsläkaren i Region Uppsala rekommenderar att alla från årskurs 4 och äldre testas om de har symtom som skulle kunna bero på covid-19, som förkylning, hosta, feber och ont i halsen. Det är viktigt för att kunna upptäcka fall tidigt och sätta stopp för att smittan sprids till andra.

Se även

Här publicerar vi utbildningskontorets brev som skickas ut till vårdnadshavare via Unikum:

10 september: Brev till vårdnadshavarePDF (pdf, 123.8 kB)

2 september: Förtydligande av uttryck i gårdagens brev PDF (pdf, 194.6 kB)

1 september: Uppdatering av rekommendationer kring elever som testats för covid-19PDF (pdf, 144.8 kB)

28 augusti: Information om provtagning av barn från årskurs 4 för covid-19PDF (pdf, 383.8 kB)

20 augusti: Information till alla vårdnadshavarePDF (pdf, 123 kB)

13 augusti: Information inför skolstartenPDF (pdf, 126.8 kB)

6 augusti: Brev till vårdnadshavare inför höstenPDF (pdf, 193.5 kB)

11 juni: Om våren och sommarlovetPDF (pdf, 237.9 kB)

5 juni: Info till samtliga vårdnadshavare i Knivsta kommuns förskolor och skolorPDF (pdf, 227.8 kB)

29 maj: Om nuläget och om frånvaro hos barn, elever och personalPDF (pdf, 115.2 kB)