Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för stadsbyggnad och samhällsutveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
För de flesta ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.
Vi erbjuder också e-tjänster, flera av dem inom områdena Förskola och skola respektive Bygga, bo och miljö.
Vår e-tjänsteportal fungerar i de flesta webbläsare, dock ej Internet Explorer.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below


Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Hemberedskap - bra saker att ha hemma

Du kan förbereda dig för en eventuell kris genom att lära dig vilka saker man ska tänka på och vad som är bra att ha hemma. Samla gärna alla viktiga saker på ett ställe, till exempel i en krislåda som du ställer på en plats i hemmet och som är lätt att komma åt. På den här sidan hittar du information om vad som är viktigt att tänka på vid en eventuell kris och vad du kan behöva ha hemma.

Mat

Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Tänk på att maten bör kunna förvaras i rumstemperatur under lång tid. Det är också bra om maten är lättlagad. Det kan handla om att tillsätta endast en liten mängd vatten eller att den kan ätas utan tillagning. Exempel på bra mat att ha hemma är ris, pasta, bulgur, nötter, choklad samt torkad mat.

Om det blir elavbrott kan du inte använda din spis, micro eller ugn. Det kan vara bra att ha ett campingkök och bränsle till det. Tänk på brandrisken, använd inte campingkök under köksfläkten.

Lär dig mer om lämplig mat genom MSB:s film om hemberedskap och mat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vatten

Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med att det går åt minst tre liter per vuxen och dygn. Kom även ihåg att om du har ett husdjur så behöver du planera för vatten till det. Om du är osäker på vattenkvaliteten behöver du kunna koka vattnet.

Vatten är även viktigt för den dagliga hygienen. Att ha rena händer är viktigt för att undvika smittor. Om toaletten inte fungerar kan du ta kraftiga plastpåsar eller plastsäckar och placera i toalettstolen.

Vid längre avbrott eller om vattnet i kranen har för dålig kvalitet för att kunna drickas, kan kommunen ställa upp vattentankar. Då är det bra om du har vattendunkar hemma, gärna med en tappkran, så att du kan hämta vatten.

Lär dig mer om vattenhantering genom MSB:s film om hemberedskap och vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Värme

Kyla påverkar vår förmåga mest. Därför är det viktigt att försöka hålla värmen. Om elen försvinner under en kall årstid kommer bostaden snabbt att bli mycket kall. Finns det en kakelugn eller en öppen spis kan du elda i den för att hålla värmen i bostaden. Den näst bästa nödvärmaren är en fotogen- eller gasolkamin. Värmen behålls bäst i rummet om du ser till att fönster och dörrar är stängda. Vädra regelbundet för att få in syre.

Det kan vara bra att avgränsa ett eller två rum som du håller varma. Andra tips för att beålla värmen är att hänga filtar för fönstren, täcka golvet med mattor och att bygga en koja under ett bord för att hålla värmen. Tänk på brandfaran. Släck alla ljus och alternativa värmare innan du somnar.

Det kan vara bra för dig att ha dessa saker hemma:

 • Fotogen- eller gasolkamin. Tänk på att ventilera rummet/rummen för att inte orsaka förgiftning.
 • Fotogenlampa och bränsle. Till exempel lampolja eller fotogen. Tänk på att ventilera rummet/rummen för att inte orsaka förgiftning.
 • Annan värmekälla som inte drivs av el. Till exempel fotogen, gasol eller diesel. Tänk på att ventilera rummet/rummen för att inte orsaka förgiftning.
 • Tändstickor
 • Stearin- och värmeljus
 • Ficklampa och batterier
 • Sovsäck och filtar
 • Ett tält som du kan slå upp inomhus för att hålla värmen.
 • Varma kläder

Lär dig mer om hur du kan tänka gällande värme genom MSB:s film om hemberedskap och värme Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunikation och information

Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information från myndigheterna. Informationen får du framför allt via Sveriges Radio P4. Du behöver också kunna följa mediernas rapportering och ha kontakt med anhöriga och vänner. I akuta fall behöver du kunna nå räddningstjänst, sjukvård och polis.

Dessa saker är det bra om du har hemma så att det är så enkelt som möjligt för dig att kommunicera och ta emot information:

 • Radio som drivs med batterier, vev eller solceller
 • Bilradio
 • Batterier
 • Powerbank eller vevladdare. En powerbank är en portabel laddare.
 • Laddare till mobiltelefonen att använda i bilen
 • Papperslista med viktiga telefonnummer

Lär dig mer om vad som är bra att tänka på gällande kommunikation genom MSB:s film om hemberedskap och kommunikation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontanter

Det är bra att ha en summa kontanter i mindre valörer hemma.

Hygien

Om vattnet försvinner behöver du behöva ha hygienartiklar hemma som kan användas utan vatten. Exempel på detta är tvättlappar, våtservetter och handsprit. Se till att du har ett husapotek och extra mediciner med det viktigaste för dig och din familj. Se över behovet av hygienartiklar som exempelvis blöjor och mensskydd.

Reservbelysning

Vid ett längre elavbrott behöver du ha någon form av reservbelysning. Ficklampor och reservbatterier är bra att ha hemma. Stearinljus ger både värme och ljus men en fotogenlykta är en mer effektiv ljuskälla.
Stöd och omsorg

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 10 november 2020