Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja våra e-tjänster

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk

Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Omklassning av alla livsmedelsverksamheter och dricksvattenproducenter

Från och med 2024 kommer kommunen använda en nytt sätt för att räkna ut hur mycket kontroll din verksamhet ska få. Alla kommuner i Sverige ska följa de nya reglerna från den 1 januari 2024. Du som driver livsmedelsverksamhet behöver nu lämna nya uppgifter om ditt företag via Livsmedelsverkets e-tjänst FörRätt. Läs mer, ta del av frågor och svar och se länk till e-tjänsten här.

Nu inför Livsmedelsverket ett nytt sätt att räkna ut hur mycket kontroll Sveriges olika livsmedelsverksamheter och dricksvattenproducenter ska få. Det innebär att ditt och alla andra svenska livsmedelsföretag ska klassas om enligt en ny riskklassningsmodell som Livsmedelsverket har tagit fram.

Vi på Knivsta kommun arbetar med omklassningen successivt, i takt med att vi får in de nya uppgifterna från dig som företagare. Så snart vi är klara meddelar vi ditt företags nya kontrollfrekvens.

Den nya riskklassningen börjar gälla från 1 januari 2024.

Lämna gärna dina uppgifter så snart som möjligt.

Gör så här för att lämna dina uppgifter

Använd e-tjänsten FörRätt. Du loggar in med din e-legitimation.

Länk till e-tjänst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Saknar du e-legitimation? Kontakta Miljöenheten på miljoenheten@knivsta.se

Avgift

Miljöenheten beräknar att det tar cirka en halvtimme att klassa om varje företag och kommer debitera en halvtimme av timavgiften. Det ger en avgift för dig på 727 kronor. Om ett ärende skulle dra ut på tiden, till exempel om en uppgift är otydlig eller felaktig, kan vi komma att behöva ta ut ytterligare avgift.

Läs mer här om varför vi på kommunen tar ut avgifter för tillsyn och myndighetsutövning

Frågor och svar om omklassningen

Under 2023 inför Livsmedelsverket ett nytt sätt att räkna ut hur mycket kontroll Sveriges olika livsmedelsverksamheter och dricksvattenproducenter ska få. Det innebär att ditt och alla andra svenska livsmedelsföretag ska klassas om enligt en ny riskklassningsmodell som Livsmedelsverket har tagit fram.

Livsmedelsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över den modell som i dag beräknar hur mycket kontroll ett livsmedelsföretag ska få. Anledningen är att den modell som används i dag bland annat inte har använts på likvärdigt sätt över hela landet, anger Livsmedelsverket.

Så här skriver Livsmedelsverket på sin webbplats: ”Den nya riskklassningen ska göra att livsmedelsföretag får lika mycket och samma sorts kontroll oavsett var i landet verksamheten bedrivs. Verksamheter ska alltså klassas och kontrolleras likadant oavsett om de befinner sig i Skåne, Stockholm eller Norrbotten. Med den nya riskklassningen ska kontrollen också riktas dit den ger störst effekt. Dagens modell har gjort att vissa typer av verksamheter har haft väldigt lite kontroll i förhållande till kontrollbehovet, medan andra har fått onödigt mycket. Sammanfattningsvis ska kontrollen genom den nya riskklassningen bli mer likriktad, riskbaserad, träffsäker och verkningsfull.”

Nu är det dags för dig att lämna in nya uppgifter för din verksamhet. Det gör du via e-tjänsten FörRätt som du hittar här Länk till annan webbplats.

Den nya riskklassningsmodellen gäller från och med år 2024. Skicka därför gärna in dina uppgifter så snart som möjligt, så att din verksamhet hinner klassas om enligt den nya modellen tills årsskiftet.

Nej. E-tjänsten är framtagen av Livsmedelsverket och Tillväxtverket tillsammans, inom ramen för projektet FörRätt – kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter. Knivsta kommun använder tjänsten.

Läs mer om FörRätt på Livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats.

Det är Miljöenheten på Knivsta kommun som klassar om ditt företag efter Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell. Knivsta kommun är din kontrollmyndighet och har fått i uppdrag av Livsmedelsverket att genomföra omklassningen av alla berörda företag i Knivsta kommun.

Det kostar inget för dig att lämna uppgifter om din verksamhet. Vi på Knivsta kommun fakturerar dock för den tid det tar för oss att klassa om ditt företag på uppdrag av Livsmedelsverket.

Läs mer här om varför vi på kommunen tar ut avgifter för tillsyn och myndighetsutövning

Miljöenheten beräknar att det tar cirka 30 minuter att klassa om varje företag och kommer debitera en halvtimme av timavgiften, vilket ger en avgift för dig på 727 kronor. Om ett ärende skulle dra ut på tiden, till exempel om en uppgift är otydlig eller felaktig, så kan vi komma att behöva ta ut ytterligare avgift.

Timtaxan för registrering och riskklassning är beslutad av kommunfullmäktige och är fastställd till 1454 kronor för år 2023.

I Knivsta kommun är det kommunfullmäktige som tar beslut om taxor - men också bygg- och miljönämnden, som är ansvarig för miljöenhetens verksamhet, får enligt reglemente fatta beslut om vissa taxor.

Avgiften för omklassningen kan därmed variera mellan olika kommuner.

Kontrollfrekvensen kommer nu beräknas på ett nytt sätt, baserat på de uppgifter som du lämnar i e-tjänsten. Med den nya riskklassningen kan ditt företag få mer kontroll än i dag och därmed en högre avgift. Men kontrollen kan också bli mindre, med en sänkt avgift, eller hamna på ungefär samma nivå.

Vi på Knivsta kommun arbetar med omklassningen successivt, i takt med att vi får in de nya uppgifterna från livsmedelsföretagarna. Vår ambition är att vara klara med omklassningen under år 2023. Den nya riskklassningen börjar sedan gälla från år 2024.

Den 1 januari 2024 börjar den nya riskklassningen gälla. Då kommer ditt företag få kontroll enligt de kontrollfrekvenser som beräknats genom den nya klassningen.

Den offentliga livsmedelskontrollen är beslutad av staten och finns för att se till att livsmedel som säljs i Sverige ska vara säkra och rätt märkta.

En stor del av kontrollen utförs av kommunerna på uppdrag av staten och finansieringen sker till största delen genom avgifter till verksamheterna som kontrolleras.

Avgifterna ska vara självfinansierande – det vill säga de ska täcka kommunens kostnader för arbetet men kommunen får inte tjäna något på avgifterna. Principen bakom detta är att skattekollektivet, det vill säga de invånare som betalar skatt i kommunen, inte ska behöva stå för omkostnader som rör enskilda behov.

När du skickat in uppgifterna och fått besked av oss om din nya riskklass och tillsynsfrekvens skickar vi ut fakturan separat.

Under 2023 inför Livsmedelsverket ett nytt sätt att räkna ut hur mycket kontroll Sveriges olika livsmedelsverksamheter och dricksvattenproducenter ska få. Det innebär att ditt och alla andra svenska livsmedelsföretag ska klassas om enligt en ny riskklassningsmodell som Livsmedelsverket har tagit fram.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 16 oktober 2023