Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Skolmaten

Välkommen till Måltidsverksamheten! Varje dag serverar vi cirka fem tusen måltider till förskolor och skolor i Knivsta kommun. Vi tycker att det är inspirerande att få träffa så många trevliga matgäster varje dag!

Skollunchen gör bara nytta om den hamnar i magen. Därför fokuserar vi på att laga skolmat som är god och näringsriktig, och som serveras i en trivsam miljö. Hållbarhet och elevernas delaktighet är också viktiga delar av vårt arbete.

Sex glada personer med kockkläder och vispar i ett kök

Några av Måltidsverksamhetens engagerade medarbetare.

I Knivsta kommun är eleverna delaktiga när vi planerar våra måltider, exempelvis genom våra matråd. När maten hamnar i magen gör den nytta – därför består matsedeln till stor del av maträtter som eleverna har med på sina önskelistor. Matsedeln visar dagens huvudrätt som är ett val av flera i vår flervalsbuffé varje dag.

Se skolornas matsedlar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maten i förskolan

De kommunala förskolorna erbjuder varje dag en vällagad huvudrätt med olika grönsaker och dressing som tillval. Det finns också hårt bröd, ibland hembakat bröd, smörgåsfett, mjölk och vatten att komplettera måltiden med. Meddela rektorn på förskolan om ditt barn behöver måltider utifrån exempelvis religiösa eller etiska skäl. Rektorn vidarebefordrar din anmälan till Måltidsverksamheten.

Läs om specialkost

Maten i skolan

På de kommunala skolorna erbjuder vi en flervalsbuffé och en salladsbuffé. Det finns också hårt bröd, ibland hembakat bröd, smörgåsfett, mjölk och vatten att komplettera måltiden med. Här kan eleverna själva plocka ihop en tallrik med egna favoriter. Det finns även alternativ för elever som vill göra etiska eller religiösa val, eller som föredrar att inte äta blandat.

Läs om specialkost

Så planerar vi måltiden

Barnens matvanor grundläggs tidigt i livet och kan vara avgörande för deras framtida hälsa. Därför är det viktigt att vi gör vad vi kan för att tidigt uppmuntra till hälsosamma val och goda vanor.

I Knivsta kommun följer vi de nya nordiska näringsrekommendationerna från 2023. Rekommendationerna integrerar hälsa med hållbarhet och gäller för samtliga länder i Norden. Alla våra recept är näringsberäknade för att säkerställa att alla barn och elever får en balanserad kost.

De nordiska näringsrekommendationerna förespråkar en ökad konsumtion av bland annat växtbaserad mat, fisk, baljväxter och fullkorn, samt ett minskat intag av kött och charkprodukter. Genom att prioritera hälsa investerar vi i framtiden.

Läs om de nordiska näringsrekommendationerna på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så arbetar vi med hållbarhet

Alla offentliga kök i Sverige är engagerade i ett kontinuerligt hållbarhetsarbete för att göra skillnad för både barnens och planetens framtid. I Knivsta kommun jobbar vi hela tiden med att fortsätta utveckla hållbara måltider i linje med de nya nordiska näringsrekommendationerna och Agenda 2030.

Vi strävar efter att öka andelen ekologisk, närproducerad och växtbaserad mat i vårt utbud. Vi arbetar också aktivt med att minimera matsvinnet, göra klimatsmarta inköp och undvika resurskrävande verktyg i vårt dagliga arbete. I våra inköp ställer vi krav på djurhållning som följer svensk lagstiftning.

Finansiering av skolmjölken

Skolmjölken vi serverar finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.

Logotyp för EU
Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 11 juli 2024