Omedelbar skyddsbedömning
När en orosanmälan om ett barn eller en ungdom kommer in till oss, gör vi – socialsekreterarna - genast en bedömning av om barnet eller den unge är i behov av omedelbart skydd – det kallas för skyddsbedömning. Skyddsbedömningen ska göras samma dag som anmälan kommer in eller senast dagen efter om anmälan kommer in sent. Skyddsbedömningen kan leda till att en utredning inleds (startas) på en gång.
Förhandsbedömning
En orosanmälan leder inte alltid till att vi inleder en utredning. Bedömning om en utredning ska inledas, eller inte - kallas för förhandsbedömning.
Vi ska besluta oss för om utredning ska inledas eller inte inleda - inom fjorton dagar efter det att anmälan kommit in till oss. Tidsgränsen kan förlängas om det finns speciella skäl för det.
Om anmälan behöver förtydligas kan vi ta en ny kontakt med den person som anmält oro. Vi kan också kontakta den/de personer som anmälan rör, informera om innehållet i anmälan och ge honom eller henne möjlighet att bemöta uppgifterna. En sådan kontakt kan göras under förhandsbedömning och det betyder inte att en utredning har inletts.
Men om några uppgifter skulle hämtas in från någon annan än den person som anmält oron, eller den/de personer som oron handlar om – så har däremot en utredning inletts.
Utredning
För att ta reda på barnets behov av hjälp, stöd eller skydd, pratar vi med föräldrarna, barnet och andra personer som finns i barnets naturliga nätverk och som är viktiga för familjen. Målet är att vi tillsammans ska komma fram till vilket stöd barnet behöver.
I samtalen fokuserar vi på:
- barnets behov
- föräldrarnas förmåga att tillgodose barnets behov
- familj- och miljöförhållanden som kan påverka barnet och föräldrarnas förmåga.
Inom fyra månader efter uppstartad utredning, ska socialtjänsten föreslå vilken hjälp som blir bäst för barnet.
Beslut om hjälp, stöd eller skydd
Det vanligaste är att socialtjänsten hjälper barnet med föräldrarnas eller vårdnadshavarnas samtycke. Om barnet har fyllt 12 år kan vi erbjuda hjälp utan föräldrarnas samtycke – om barnet själv vill det.
Om det under utredningen kommer fram allvarliga missförhållanden kan vi behöva ingripa mot vårdnadshavarens, eller den unges egen vilja. Då ansöker socialnämnden om en åtgärd som kallas LVU – vård med stöd av lag 1990:52 med särskilda bestämmelser om vård av unga. En sådan LVU-ansökan gör socialnämnden hos domstol och bara i ett läge som är mycket allvarligt eller farligt för barnet.
Vid behov av akut hjälp utanför kontorstid
Kontakta socialjouren om du behöver akut hjälp av socialtjänsten under kvällar, nätter och helger. Socialjouren nås på telefon 018-15 00 00.
Vid akuta situationer, ring alltid 112.
Kontakta Enheten för Barn och unga
Besöksadress: Knivsta kommunhus, Centralvägen 18, 741 75 Knivsta
Postadress: Socialtjänstkontoret, Knivsta kommun, 741 75 Knivsta
Telefon: 018-34 70 00
Telefontid: måndag - torsdag: kl. 8:30 - 12:00, 13:00 - 16:00
fredag: kl. 8:30 - 12:00, 13:00 - 15:00.
Fax: 018-34 39 70