Separation och skilsmässa, vårdnad, boende, umgänge

Till enheterna Barn och unga samt Råd och stöd kan du vända dig om du har familjerättsliga frågor som gäller till exmepel vårdnad, boende och umgänge.

Separation och skilsmässa

Om du vill skiljas från din nuvarande partner ska du ansöka om äktenskapsskillnad vid den tingsrätt som din kommun tillhör, för Knivsta, så är det Uppsala tingsrätt.

På domstolens hemsida - se länk ovan - kan du läsa mer om hur du ska gå till väga.

På skilsmässa.se - se länk ovan - finns förutom information om juridiken vid en skilsmässa även forum för samtal med andra i samma situation som du. Hjälp såsom råd och stöd vid skilsmässa hittar du även här.

Samarbetssamtal

Enheten för Råd och Stöd erbjuder samarbetssamtal till föräldrar som separerar eller skiljer sig.

Samarbetssamtalen syftar till att stötta föräldrarna att samråda kring barnen och gemensamt fatta nödvändiga beslut utifrån barnens behov i frågor rörande vårdnad, boende och umgänge. För även om ni inte lever ihop längre, har ni ett gemensamt ansvar för era barn. Förutsättningen för att samarbetssamtal ska kunna äga rum är att ni båda vill delta.

I samarbetssamtalen är det ni själva som ska komma fram till och ansvara för de beslut som fattas kring barnet och därmed undvika tvist i domstol.

Samtalen är frivilliga, de registreras inte, de är kostnadsfria och sker under sekretess.

På MfoF - myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd - kan du läsa mer om familjerättsliga frågor - se knappar högst upp på sidan.

Kontakta enheten för Råd och stöd för att boka samarbetssamtal

Förrådsvägen 23, Knivsta

Telefon: 018-34 70 00 vardagar kl 8.00-16.00

Avtal om vårdnad, boende och umgänge

Föräldrar som är överens om hur barnets bästa ska tillgodoses vid föräldrarnas separation eller skilsmässa och vill upprätta avtal om vårdnad, boende och umgänge kan vända sig till oss på Enheten för Barn och unga.

Om uppgörelsen/avtalet ni som föräldrar har tagit fram, bedöms vara i barnet bästa, så godkänns avtalet. Ett godkänt avtal är juridiskt bindande och får samma verkan som en dom från Tingsrätten.

Vårdnads-, boende- och umgängesutredning

Barnets bästa ska vara avgörande i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Om det är till barnets bästa ska målet vara att föräldrarna har gemensam vårdnad.

Om en förälder vill ha en ändring i vårdnad, boende och umgängesfrågor och en samförståndslösning inte är möjlig kan en förälder lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

På Enheten för Barn och unga utreder familjerättssekreteraren frågor om vårdnad, boende och umgänge, på uppdrag av tingsrätten.

Hur går utredningen till?

Innan tingsrätten fattar beslut i frågan om vårdnad, boende och umgånge får familjerättssekreteraren i uppdrag att göra en utredning om hur barnets behov bäst kan tillgodoses. Barn har rätt och ska ges möjlighet att uttrycka sina åsikter i utredningen.

Tingsrätten kan fatta ett beslut i väntan på att tingsrätten kan fatta en slutlig dom.

En familjerättslig utredning består av:

• samtal med föräldrarna
  • hembesök hos vardera föräldern när barnet är där
  • samtal med barnet
  • referenssamtal med personer som i sitt yrke har eller har haft kontakt med barnet (till exempel personal på förskola och skola)
  • samtal med eventuell sambo
  • registerutdrag ur social- och belastningsregistret.

Det som en av er föräldrar talar om för familjerättssekreteraren har även den andre föräldern rätt att ta del av. Innan familjerättssekreteraren skickar utredningen till domstolen får ni läsa och lämna eventuella synpunkter.

Tingsrätten fattar sedan beslut i frågan.

Vårdnadsfrågor när det inte handlar om separation eller skilsmässa

Om barnets vårdnadshavare till exempel avlider ska domstolen anförtro vårdnaden åt den andre föräldern eller åt en eller två särskilt förordnade vårdnadshavare. Enheten för Barn och unga ansvarar även här för att utreda och yttra sig i frågan till domstolen.

Enheten för Barn och unga

Ängbyvägen 10, Knivsta