Du är på väg till Knivsta växer - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till Kommunala skolwebben - webbplatsen för Knivstas kommunala förskolor och skolor.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

05 februari 2024 kl 10:19

Stöd och omsorg

Knivsta inför nytt arbetssätt för den palliativa vården i hemmet – ”en mer jämlik vård som sätter individen i centrum”

Under hösten 2023 infördes ett nytt arbetssätt inom palliativ vård i Knivsta. Arbetssättet ska införas i hela Uppsala län och innebär bland annat att du som patient får en fast vårdkontakt som samordnar din vård, med ett skräddarsytt team omkring dig.

Knivsta kommun arbetar tillsammans med regionen och länets övriga kommuner för att utveckla den palliativa vården i hemmet. Projektet har utmynnat i en gemensam arbetsmodell som Knivsta kommun och länets vårdaktörer nu ska följa. I korthet innebär modellen ett större samarbete mellan kommunernas och regionens olika verksamheter, med en gemensam vårdplanering för varje patient.

- Det övergripande syftet med samarbetet är att den palliativa vården ska bli mer jämlik och samordnad i hela länet. Du som patient ska sättas i centrum på ett tydligare sätt och vi ska lyssna till varje individs erfarenheter, behov och önskemål. Förenklat kan man säga att det nya arbetssättet ska göra det enklare för oss att göra det som är bäst för varje individ, berättar Linda Byberg Eriksson, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och Marini Adams, medicinskt ansvarig för rehabilitering, i Knivsta kommun.

En fast vårdkontakt och ett skräddarsytt team

Palliativ vård är den vård som ges till patienter som har en livshotande sjukdom som de inte kan bli av med. Palliativ vården kan förebygga och lindra symtom, och ibland också bidra till att förlänga livet. Syftet är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt,trots sjukdomen.

Enligt den nya arbetsmodellen ska en patient som är i behov av palliativ vård i hemmet remitteras till någon av vårdcentralerna i kommunen. På vårdcentralen får du en fast vårdkontakt - en läkare som du lär känna och som fortsättningsvis ansvarar för planeringen av vård och behandling.

Därefter sätts ett team ihop. Teamet är unikt för varje individ och varierar efter behoven. Teamet kan bestå av professioner både från regionen och kommunen. Vissa patienter behöver kanske större stöd från kommunens sida, som från hemsjukvård och hemtjänst. Andra behöver mer vård från vårdcentral eller från sjukhus.

I Knivsta kommuns team ingår sjuksköterska, fysioterapeut, arbetsterapeut och omsorgspersonal. När det finns behov av insatser från vårdcentralerna eller från sjukhus, görs en gemensam vårdplanering för dig som patient.

Samma arbetssätt i hela länet

Vad är fördelarna med det nya arbetssättet?
-
En viktig vinst är att vi nu kommer arbeta på samma sätt i hela Uppsala län. Tidigare har den palliativa vården i hemmet sett olika ut beroende på var du bor i länet. Det personcentrerade synsättet innebär ju också att individen hamnar i centrum. När vi lyssnar till patienterna och till vad de behöver, och på samma gång samverkar strukturerat över verksamhetsgränserna, kan vården bli mer nära, trygg och effektiv, avslutar Linda Byberg Eriksson och Marini Adams.

Om samverkansarbetet Palliativ vård i hemmet

Tidigare har den palliativa vården i hemmet bedrivits på olika sätt i olika delar av länet. Det har bidragit till ojämlikheter. Inom det länsgemensamma arbetet Palliativ vård i hemmet, som är ett delprojekt till projektet Vård i hemmet, är målet är att skapa en mer jämlik, personcentrerad och samordnad vård i hemmet för patienter i behov av palliativ vård.

Patientens erfarenheter, behov och önskemål utgör grunden för den gemensamma planeringen, som blir en viktig förutsättning för samarbetet mellan flera aktörer. Eftersom Region Uppsala och respektive kommun har ett gemensamt ansvar för all hälso- och sjukvård i hemmet är teamarbetet en viktig del.

Läs mer om projektet Palliativ vård i hemmet på Region Uppsalas webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En del i Effektiv och nära vård 2030

Projektet Palliativ vård i hemmet är en del av omställningsarbetet Effektiv och nära vård 2030 - omställningen till en effektiv och nära vård för alla, där vården ska komma närmare patienten, sätta individen i centrum och bli mer tillgänglig för invånarna. Det övergripande målet är att vård och omsorg bättre ska motsvara invånarnas behov och för att nå målet utvecklas en ny struktur för vård och omsorg, i samverkan mellan kommunerna och Region Uppsalas och länets kommuner.

En mer tillgänglig vård kan, tillsammans med nya arbetssätt, innebära att resurserna inom vård och omsorg kan användas bättre och därmed räcka till fler. Då kan vi säkra välfärden även för framtiden.

Läs mer om omställningen till Effektiv och nära vård 2030 och hur vi ställer om i Knivsta kommun på knivsta.se/effektivochnäravård Länk till annan webbplats.


Sidan uppdaterades: 5 februari 2024