Hur gör jag om jag saknar en e-postadress eller en dator?
Kontakta eller besök Kontaktcenter Knivsta så får du hjälp att manuellt lägga in ditt förslag på portalen. Du kan även få hjälp med att skapa ett användarkonto. Om du vill skriva under ett förslag via Kontaktcenter Knivsta, hjälper vi dig i första hand att registrera ett användarkonto. Om du inte har en e-postadress kan vi skriva in din röst manuellt mot uppvisande av godkänd legitimation.
Kan jag marknadsföra mitt förslag för att samla underskrifter?
Ja, du kan marknadsföra ditt Knivstaförslag genom till exempel sociala medier. Det finns dela-knappar tillgängliga på portalen till olika sociala medier. Du kan både dela ditt eget förslag och andras förslag.
Hur skriver jag under ett förslag?
För att rösta och skriva under förslag måste du vara inloggad som användare. När du går in på ett förslag hittar du knappen "Skriv under" i högerspalten. Klicka där och din röst registreras. Du kan skriva under ett och samma förslag endast en gång. Det finns ingen gräns för hur många förslag du kan skriva under, så rösta på de förslag som du tycker är bra.
Kan jag dra tillbaka mitt förslag?
Du kan dra tillbaka ditt förslag under tiden som förslaget samlar underskrifter. Det gör du via ”Mina sidor” på portalen. Om ditt förslag har gått vidare för hantering i kommunen kan du inte dra tillbaka ditt förslag.
Om mitt förslag går vidare till hantering hur lång tid tar det innan jag får ett beslut?
Handläggaren har sex månader på sig att ta fram ett faktaunderlag om förslaget samt skriva ett eget förslag på vad den ansvariga nämnden ska besluta om det inlämnade förslaget. Den ansvariga nämnden tar sedan beslut om förslaget. Att få ett beslut kan ta upp till ett år beroende på om beslutet fattas i nämnd eller i kommunfullmäktige.
Kan jag fortfarande lämna medborgarförslag?
Nej, du kan inte längre lämna in medborgarförslag till kommunen. Tjänsten Knivstaförlaget ersätter medborgarförslag och är det nya sättet att lämna förslag till kommunens politiker.
Vad är skillnaden från ett medborgarförslag?
Det är två väsentliga skillnader mellan ett Knivstaförslag och ett medborgarförslag. 1: Knivstaförslaget lämnas in digitalt och publiceras på en offentlig portal, där alla kan ta del av vilka förslag som lämnats in till kommunen. 2: Knivstaförslaget kräver stöd från flera invånare för att utredas som ett ärende i kommunen.
Varför har kommunen en röstgräns på 100 röster?
Röstgränsen finns för att kunna prioritera att utreda förslag som engagerar fler invånare och därmed har ett högt allmänt intresse.
Vad händer med alla förslag som inte få 100 röster?
Förslag som inte får 100 röster sammanställs i ett samlingsärende i kommunen och avslutas utan hantering. Politiker kan även fånga upp idéer från Knivstaförslaget som inte fått 100 röster och lägga egna motioner i kommunfullmäktige. Två gånger per år får kommunfullmäktige en rapport presenterad som innehåller alla förslag (oavsett antal röster) för att kontinuerligt bevaka vad som engagerar allmänheten.