Du är på väg till Knivsta utvecklas - kommunens webbplats för samhällsbyggande och utveckling.

Du är på väg till vår näringslivswebbplats. Här hittar du allt om näringsliv i Knivsta – från etableringsmöjligheter till företagarnätverk.

Du är på väg till kommunens karriärwebbplats Jobba i Knivsta.
Se vad vi erbjuder!

1.0

Du är på väg till Knivsta biblioteks webbplats. Du kommer att lämna webbplatsen för Knivsta kommun.

Du är på väg till webbplatsen för Hälsohuset -

kommunens sim- och träningscenter.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta Centrum för idrott och kultur (CIK). Du kommer att lämna

Knivsta kommuns webbplats.

Du är på väg till webbplatsen för Knivsta kulturskola.

Du är på väg till webbplatsen för Sjögrenska gymnasiet.

Kontakta oss via Kontaktcenter eller nyttja vår självservice

Välkommen till Självservice!

Välj e-tjänster eller blanketter för att utföra ditt ärende till kommunen.
Många ärenden kan du utföra via våra e-tjänster.
För andra ärenden får du ladda ned en blankett, fylla i och skicka in med vanlig post.

Här tar du del av våra tjänster på andra språk
Please find our services in other languages below

Välkommen att lyssna på Knivsta.se

Sök på webbplatsen

Så fungerar Knivstaförslaget

Har du en idé om hur Knivsta kan bli ännu bättre? Lämna ett Knivstaförslag! Här får du information om hur det fungerar och hur ett Knivstaförslag hanteras av kommunen.

Så lämnar du in ett Knivstaförslag

 1. Logga in eller skapa först ett användarkonto på e-tjänsten.
 2. Fyll i formuläret för att lämna ditt förslag. Detta ska vara med:
  - Rubrik och en beskrivning av din idé. Beskriv tydligt vilken åtgärd du vill att Knivsta kommun ska göra och vad du vill ska hända och varför.
  - Förklara på ett sätt så att andra kan förstå ditt förslag.
  - Du kan även lägga till bilder och dokument för att göra ditt förslag tydligt.
  - Tänk på att använda en hänsynsfull ton och ett vårdat språk.
 3. Skicka in ditt förslag.

Tänk på det här innan du lämnar ett Knivstaförslag

 • Finns det redan ett förslag publicerat som liknar ditt förslag? Om det finns ett liknande rösta på det istället.
 • Tänk igenom om din idé verkligen är ett förslag. Kanske är det istället en synpunkt eller en felanmälan? Om det gäller kommunens dagliga service är det antagligen en synpunkt som du vill lämna.
 • Är ditt förslag kopplat till en viss säsong? Handlar ditt förslag till exempel om badplatser eller skridskoisar? Då är det bra att veta att det kan ta upp till ett år innan ett förslag kan leda till ett beslut. Därför behöver du vara ute i god tid med ditt förslag eller vara medveten om att det är nästa säsongs förutsättningar som du har möjlighet att påverka.

Så granskar vi och publicerar ditt förslag

När du har skickat in ditt förslag granskar kommunen det så att förslaget följer de fem kriterierna för ett Knivstaförslag.

 • Förslaget ska beröra kommunens verksamhet.
 • Förslaget får inte handla om frågor som berör någon enskild person.
 • Förslaget får inte handla om en pågående parallell process.
 • Förslaget får inte bryta mot svensk lag, vara diskriminerande, kränkande eller på annat sätt stötande eller oseriöst.
 • Ett liknande förslag ska inte ha varit publicerats eller utretts under det senaste året.

Om förslaget inte är godkänt kommer vi kontakta dig via e-post och förklara varför. Vi kan även höra av oss om vi vill att du förtydligar ditt förslag.

När granskningen är godkänd publiceras förslaget på portalen och blir synligt för alla besökare. Granskningen kan ta upp till 10 arbetsdagar.

Samla underskrifter under 90 dagar

När ditt förslag publicerats ligger det aktivt i 90 dagar och samlar underskrifter. Målet är att samla in 100 underskrifter för att ditt förslag ska hanteras av berörd politisk nämnd. För att samla fler röster kan du dela ditt förslag i sociala medier direkt från portalen och marknadsföra ditt förslag.

Det här händer efter 90 dagar

Om ditt förslag fått minst 100 underskrifter kommer ditt förslag att tas upp av ansvarig politisk nämnd. Processen ser ut så här:

 1. Ditt förslag får ett ärendenummer och en handläggare på den enhet som ansvarar för den verksamhet som ditt förslag handlar om.
 2. Handläggaren har sex månader på sig att ta fram ett faktaunderlag om förslaget samt skriva ett eget förslag på vad den ansvariga nämnden ska besluta om det inlämnade förslaget.
 3. Den ansvariga nämnden tar beslut om förslaget och vi meddelar dig vad de har kommit fram till. Denna process kan ta upp till sex månader beroende på om beslutet ska tas i nämnd eller i kommunfullmäktige.
 4. Information om beslutet under rubriken "Kommentar från handläggare" på förslagets sida.

Om ditt förslag fått färre än 100 underskrifter avslutas förslaget utan hantering i kommunen.

Rösta på, följ eller dela Knivstaförslag

Du kan stödja Knivstaförslag som du tycker är intressanta genom att rösta på förslaget. Du kan även följa förslag och dela förslag som du tycker är intressanta på sociala medier.

Återkoppling från kommunen

När du lämnar ett förslag, eller väljer att följa ett förslag, får du återkoppling från kommunen via din e-post. Du får återkoppling när ditt förslag publiceras och när det ändrar status. Under rubriken "Kommentar från handläggare", som du hittar på Knivstaförslagets sida, skriver kommunen återkoppling om förslaget som är synligt för alla. Där kan du läsa mer specifikt om vad som händer med förslaget.

Vill du ha hjälp med att lämna ett Knivstaförslag?

Du kanske inte har möjlighet att skapa ett användarkonto eller tycker det är svårt? Besök Kontaktcenter Knivsta så får du hjälp att lägga in ditt förslag på portalen för Knivstaförslaget.

Om du vill skriva under ett förslag via Kontaktcenter Knivsta, hjälper vi dig i första hand att registrera ett användarkonto. Om du inte har en e-postadress kan vi skriva in din röst om du visar godkänd legitimation.

E-tjänst

Vad är Knivstaförslaget?

Här hittar du information om vad Knivstaförslaget är.

Frågor och svar om Knivstaförslaget

Här hittar du de vanligaste frågorna om Knivstaförslaget.

Läs mer

Övrig information

E-förslag och Knivstaförslaget

Knivstaförslaget är Knivsta kommuns verktyg för att få in idéer från invånarna till politikerna. En del kommuner använder sig av begreppet e-förslag, eller e-petition för liknande verktyg. Tanken är densamma men namnet och detaljerna kring hur verktyget fungerar kan skilja sig åt.

Tänk på att du har fler verktyg att använda dig av för att påverka kommunen, så som att lämna en synpunkt, ett klagomål eller en felanmälan.

Dataskyddsförordningen GDPR

I samband med registrering av Knivstaförslaget behöver vi lagra dina personuppgifter, så som namn, postnummer, födelseår och e-postadress, för att eventuellt kunna kontakta dig eller föra statistik. Dessa uppgifter behandlas i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). När du registrerar ditt konto måste du godkänna villkoren för att kunna gå vidare. Läs mer om Dataskyddsförordningen under mer information. Personuppgiftsansvarig på Knivsta kommun är kommunstyrelsen.

Allmän handling

Tänk på att sådant som du skickar in till kommunen blir allmän handling. Det betyder att alla har rätt att ta del av ditt förslag och se att det är du som lämnat det. Läs mer om allmän handling under mer information.

Ansvar

Knivsta kommun publicerar förslag enligt granskningen ovan. I övrigt är det förslagslämnaren som står för åsikterna i förslaget, inte kommunen.

Hjälpte informationen på sidan dig?

Tack för att du skickar in dina synpunkter – du hjälper oss i vårt arbete med att utveckla webbplatsen.

Sidan uppdaterades: 1 mars 2023